YouStyle is een mode platform waar ook ruimte is voor externe schrijvers. Wil jij de mogelijkheid om trends, ontwikkelingen of andere leuke fashion-gerelateerde zaken via ons blog te bespreken? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!.
Ah, de foute kersttrui. Een traditie die al eeuwen bestaat; geliefd bij sommigen en verafschuwd door anderen. Of je nu een fan bent van het feestelijke modestatement of niet, het valt niet te ontkennen dat lelijke kersttruien een hoofdbestanddeel zijn geworden van vakantiefeesten over de hele wereld. Maar waar komt deze traditie vandaan? Hoe kwamen we van traditionele vakantietruien tot de opzichtige, over-the-top ontwerpen die we vandaag kennen en omarmen (of haten)? Lees verder om het te weten te komen!
De lelijke kersttruientrend wordt vaak toegeschreven aan Bill Cosby. In een aflevering van The Cosby Show die in december 1985 werd uitgezonden, trok Cosby's personage, Dr. Cliff Huxtable, tot grote hilariteit een afzichtelijke kersttrui aan. De aflevering was zo populair dat hij een nationale rage voor foute truien ontketende. Winkels konden ze niet in de rekken houden!
Het was Cosby's alomtegenwoordigheid en populariteit die lelijke truien van niche mode-keuze tot mainstream trend hielp brengen. Bedankt, Bill!
Hoewel lelijke truien misschien het meest met de Amerikaanse popcultuur worden geassocieerd, blijken ze eigenlijk uit Canada te komen. In het begin van de jaren tachtig begon een bedrijf dat Bad Clothing heette met de massaproductie van smakeloze kersttruien en verkocht ze uit de kofferbak van een auto in de omgeving van Vancouver. Van daaruit verspreidde de trend zich als een lopend vuurtje – aangewakkerd door Cosby’s fashionstatement – en drong uiteindelijk door tot in de huizen (en kasten) van alle wereldburgers.
Tegenwoordig kun je lelijke kersttruien zowat overal ter wereld vinden. Australië, Europa, Azië...noem maar op! Er zijn zelfs hele websites gewijd aan de verkoop van alleen maar lelijke kersttruien. Over seizoensproducten gesproken.
Toch is de rage nog lang niet uitgedoofd. Ieder jaar weer worden er feesten georganiseerd met de foute kersttrui als absolute dresscode. Of kantoordagen waarop iedereen in z’n beste (slechtste) gebreide trui op werk verschijnt. Het kan niet gek genoeg! Een beetje cringy is het natuurlijk wel. Maar geef toe: eens per jaar moet kunnen toch?
Love ‘em or hate ‘em, het valt niet te ontkennen dat lelijke kersttruien een bonafide vakantietraditie zijn geworden. Dus als je de volgende keer aan het winkelen bent voor je jaarlijkse feestoutfit, waarom ga je dan niet eens voor een foute kersttrui voor heren? Of een foute wollen kerstjurk voor dames? Wie weet, misschien begin je wel een nieuwe vakantietraditie voor jezelf!