Menu
Geschreven door:
Gastblogger
Gastblogger

YouStyle is een mode platform waar ook ruimte is voor externe schrijvers. Wil jij de mogelijkheid om trends, ontwikkelingen of andere leuke fashion-gerelateerde zaken via ons blog te bespreken? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!.

Duurzame sneakers? Ze bestaan tegenwoordig echt

In een tijd waarin de impact van onze consumptiekeuzes op de planeet niet langer genegeerd kan worden, is de vraag naar duurzame alternatieven in alle sectoren van de mode toegenomen. Dit geldt vooral voor de sneakerindustrie, die traditioneel afhankelijk is geweest van materialen en productieprocessen die belastend zijn voor het milieu. Gelukkig zetten innovatieve merken grote stappen naar een groenere toekomst door het ontwikkelen van sneakers gemaakt van nieuwe, duurzame materialen. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar bieden ook het comfort, de stijl en de duurzaamheid die consumenten verlangen.

Gerecycled katoen

Een van de meest veelbelovende materialen is hergebruikt katoen. Door de focus te leggen op de recycling van pre- en post-consumptie katoen, wordt niet alleen de afvalberg vermindert, maar ook het waterverbruik dat gepaard gaat met traditionele katoenproductie aanzienlijk verlaagd. Hergebruikt katoen behoudt de ademende en lichte eigenschappen van nieuw katoen, terwijl het een stap verder gaat in duurzaamheid door bestaande materialen een tweede leven te geven. Een voorbeeld een merk dat hier in uitblinkt is Veja (dat o.a. te koop is bij SHUZ).

Gerecycled plastic

Een ander baanbrekend materiaal is gerecycled plastic. Met een meerderheid van plastic afval dat nooit wordt gerecycled, biedt het hergebruik van dit materiaal voor de productie van sneakers een win-win situatie. Sneakers gemaakt van 100% gerecyclede plastic flessen zetten afval om in duurzame mode, terwijl ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verlagen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Overblijfselen van planten

Innovatie in duurzame materialen reikt zelfs tot aan het gebruik van planten stijfsel. Dit materiaal, afgeleid van stevige gewassen zoals aardappelen en maïs, wordt gemengd met vulstoffen om een sterk en duurzaam alternatief te bieden voor traditionele materialen. Het lichte gewicht en de hernieuwbare aard van planten stijfsel maken het een uitstekende keuze voor de productie van sneakers, terwijl het ook bijdraagt aan een verminderde milieu-impact.

Gerecycled polyurethaan

Tot slot is er gerecycled polyurethaan, een materiaal dat vooral sterk is in veelzijdigheid en duurzaamheid. Door gebruik te maken van gerecycled polyurethaan voor delen van de sneaker, zoals de middenzool, worden de productie-uitstoot en het energieverbruik drastisch verlaagd. Dit materiaal biedt niet alleen een hoog comfort en bescherming, maar draagt ook bij aan een significante reductie van koolstofdioxide-emissies, waardoor het een van de meest duurzame keuzes is voor damesschoenen, herenschoenen en kinderschoenen.

Duurzame toekomst

Deze vooruitstrevende materialen markeren het begin van een nieuw tijdperk in sneakerontwerp, waarbij duurzaamheid, comfort en stijl hand in hand gaan. Door te investeren in sneakers gemaakt van deze ecovriendelijke materialen, dragen consumenten bij aan de vermindering van hun co2-voetprint en ondersteunen ze de transitie naar een duurzamere mode-industrie.

Terug naar Trend watch