Menu
Ben een deel van de duurzame beweging van kleding

De laatste jaren is milieuvriendelijker gedrag steeds belangrijker geworden. Er zijn veel verschillende acties die je zou kunnen ondernemen om je steentje bij te dragen. Bijvoorbeeld door minder vlees te eten of vaker het ov te gebruiken in plaats van de auto. Het kan zijn dat je dit lastig vind om te doen of juist nog meer voor het milieu wilt doen, gelukkig zijn er nog acties die je kan ondernemen! Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder.

Waarom overstappen op duurzame kleding?

Aangezien de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën is ter wereld is het wel belangrijk om hier meer bewust mee om te gaan. Daarnaast is het al jaren een controversieel onderwerp vanwege het mensonterende werk. Er wordt maar weinig van alle kleding eerlijk geproduceerd, namelijk slechts 1%.Dat de mode industrie zo vervuilend is komt door verschillende factoren tijdens het productieproces. Er is bijvoorbeeld veel gif nodig voor het telen van katoen. Dit is slecht voor de bodem en voor de dieren en mensen die wonen en werken op dat land. Daarnaast worden de kleren vaak vervoerd van hot naar her over de hele wereld, hierbij komt weer veel CO2 vrij.

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding wordt geproduceerd zonder dat dieren, mensen of het milieu er door beschadigd worden. Vaak moeten duurzame kleren voldoen aan een aantal labels om echt duurzaam te zijn, zoals:

  • eerlijk geproduceerd: de werkomstandigheden voor de arbeiders zijn veilig en schoon. Ook handgemaakte kleding wordt onder fijne omstandigheden gedaan.
  • milieuvriendelijk materiaal: deze materialen zijn beter voor het milieu, bijvoorbeeld bambu of linnen.
  • Lokaal geproduceerd: door producten zo lokaal mogelijk te produceren hoeven ze ook niet ver te reizen om op het juiste adres te komen, dus minder CO2 uitstoot!

Vegan

Naast dat veel mensen vegetariër worden, zijn er ook steeds meer mensen vegan. Dit houdt in dat ze volledig afstand doen van het gebruiken van dieren voor producten. Voor veel mensen is dit alleen qua eten, maar diervriendelijke kleding hoort daar ook bij. Wil je geen vegan worden, dit soort kleding kan al erg helpen voor het milieu! Diervriendelijke kleding zijn bijvoorbeeld jassen met dons waarbij de dieren niet levend geplukt zijn. Het dons komt van dieren die geslacht zijn voor hun vlees. Ditzelfde geldt voor wol.

Tip: veel kledingmerken hebben tegenwoordig een keurmerk of ze goed omgaan met het milieu en de deuren.

Terug naar Advertorial