Menu
Leer slim shoppen

Als het op shoppen aankomt is het soms lastig om je in te houden en controle te houden over jezelf. We zijn allemaal wel eens in een dergelijke situatie terecht gekomen waarbij we iets hebben aangeschaft wat we waarschijnlijk niet nodig hebben en eigenlijk te duur is. Maar hoe beslis je nu waar je wel en niet je hard verdiende geld aan gaat besteden? Zeker als je dagelijks (vooral online) verleidt wordt door nieuwe kleding en kleding trends.

It's all in your head

Er zijn een aantal manieren die je kunt aanleren om je uitgaven te minderen en alleen de dingen aan te schaffen die je echt nodig hebt. Het zit allemaal in je hoofd en het is een proces wat je moet doorstaan dat je zal weerhouden om naar de kassa te lopen of om op ''bestellen'' te klikken. De essentie is dit: als je iets ziet wat je graag wilt kopen of waar je naar verlangt, wacht hier dan even mee.

Rationeel shoppen

Het evalueren van een kledingstuk helpt je om je te realiseren dat je misschien helemaal geen plek in je garderobe hebt voor dit item. Of je vergeet het zelfs helemaal. Door er even over na te denken – of dit nu 2 uur is of 2 dagen – kun je emotioneel shoppen voorkomen. Je shopt op deze manier niet alleen duurzamer, maar je koopt ook de dingen die je waarschijnlijk echt leuk vind en die bij jou garderobe en stijl passen. Je zult hierdoor op de langere termijn meer tevredenheid creëren over je kleding collectie en een eigen stijl ontwikkelen. Daarnaast heb je geen onnodige ruimte verspild in je garderobe met kledingstukken die je eigenlijk nooit draagt. Zo heb je een mooi overzicht én geen geld verspild.

Nooit meer een miskoop

Geld besparen en miskopen voorkomen kun je doen door goed na te denken over je aankopen. Daarnaast zijn er zijn nog een aantal handige tips die je kunt toepassen tijdens je volgende shopsessie, voor als de denk-methode niet voor jou is weggelegd :-) YouStyle zet de fijnste tips voor je op een rijtje:

- De juiste maat

Stel je voor, je ziet al een tijdje een awesome kledingstuk hangen in de winkel en wacht tot je je loon hebt om dit aan te schaffen. Maar tegen de tijd dat je daadwerkelijk naar de winkel gaat is helaas pindakaas je maat uitverkocht. Achja, je hebt hier zo lang op gewacht, dan maar een maat groter/kleiner nemen. Met als resultaat dat je het kledingstuk waarschijnlijk nooit of 1 keer zult dragen omdat het niet mooi of lekker zit.

- Shop alleen

Als je alleen op pad gaat om te winkelen heb je meer rust in je hoofd. Op deze manier kun je minder snel in de verleiding komen om iets aan te schaffen wat je zelf niet zo mooi vindt.

- Koop niet om alleen iets te kopen

Dit is een fenomeen waar wij vrouwen vaak mee te maken krijgen. Je gaat een middagje winkelen maar kunt eigenlijk helemaal niets leuks vinden. Hierdoor krijg je al snel het idee dat je je tijd hebt verspild en je voelt je gefrustreerd. Je krijgt al snel het gevoel dat je iets moet kopen om een gerust en beter gevoel te krijgen. Maar dit zijn meestal de aankopen die niet lang meegaan in je garderobe omdat het eigenlijk niet iets is wat je leuk vind of je goed past.

- Maak lijstjes

Ga eens voor je garderobe staan en maak een lijstje met dingen die je nog mist. Doe dit wel vóór je gaat shoppen want zo ga je voorbereid op pad en weet je waar je naar moet gaan op zoek moet. Hierdoor wordt je minder snel verleidt om kledingstukken te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. En vind je niet wat je zoekt, ga dan niet iets kopen om maar iets te kopen :-)

- Laat je niet leiden door trends

Mode trends kunnen heel verleidelijk zijn om een bepaald kleding item te kopen. Maar niet alle trends staan bij elk figuur of passen bij iemand zijn of haar stijl. Probeer je niet te laten leiden door een merk, bepaalde hippe kleur of vorm en kijk naar je eigen lichaam en stijl.

Terug naar Style tips