Menu
Kledingtips voor je figuur

Je zult waarschijnlijk wel weten welke kleding je wel en niet goed staat. Dat kan een jurk zijn die je heel veel zelfvertrouwen geeft of een jeans met wijde pijpen. Maar weet je wel wat voor soort kleding het beste past bij jou figuur? Wij van YouStyle dachten dat het nooit kwaad kan om eens dieper in te gaan op het fenomeen: 'dressing for your bodytype'. Natuurlijk moet je gewoon dragen wat jij leuk vindt, waar jij je goed in voelt en wat past bij je eigen unieke stijl. Maar het is altijd interessant om eens te bekijken wat je goed staat en om hier mee te experimenteren!

Er zijn genoeg verschillende soorten figuren die met net een beetje meer informatie er nóg beter uit kunnen zien. Of je nu een zandloper, peer of appel bent, er is voor elk fysiek wel een kledingstuk die je nog meer laat stralen. Dit kan door je figuur uit te balanceren of door juist het accent te leggen op een bepaald onderdeel van je lichaam. Wij geven je wat goede ideeën waar je wellicht nog nooit bij nagedacht hebt. Een ding is zeker, dit gaat je in ieder geval helpen om je beter te voelen én er beter uit te zien.

1. De zandloper

Wanneer je rondingen hebt en een smalle taille dan val je onder een van de vele zandloper figuren. Hierbij wil je je rondingen juist accentueren en niet verbergen, en dit doe je door taille te benadrukken. Hieronder worden een paar mogelijkheden beschreven hoe je dit kunt realiseren met kleding.

 • Koop een trui met een ingebouwde ceintuur of eentje die je vast kan strikken aan de achterkant. Dit is een gemakkelijke manier om te spelen met je smalle taille.
 • Probeer eens de crop top uit. Er is een reden waarom sterren zoals Kim Kardashian vaak gesport wordt met een mooie crop top. Het is erg flatterend bij vrouwen met rondingen. En een crop top wilt niet betekenen dat je ook je buik moet laten zien. Er zijn genoeg modellen die niet tot de helft van je buik komen. Daarnaast kun je deze mooi combineren met een high waisted jeans of rok.
 • Over rokken gesproken, een pencil skirt staat jou perfect! Het accentueert je taille en maakt je dijen en heupen weer smaller.
 • Wil je graag een jurk dragen, dan is de zogenaamde 'wrap dress' een goede keuze voor jou. Vaak hebben deze jurken een V-nek en die flatteert je buste erg mooi. Het 'wrap' gedeelte van de jurk highlight de ronding tussen je taille en heupen.
 • Jeans met wijde pijpen zijn een echte go! Deze laten je langer lijken en balanceert je proporties uit.

2. De appel

Als je een smal figuur hebt maar je draagt vooral je gewicht rondom je middel dan heb je een appel figuur. Hierbij is het het fijnste om je buik te minimaliseren en juist het accent te leggen op je schouders en benen.

 • Probeer eens een wollen lange jas met knopen. Deze jassen zijn enorm flatterend voor je figuur en laten je nog smaller lijken.
 • Een rokje met hoge taille maar die wijder uitloopt (oftewel een cirkel rokje) is perfect voor je taille. Dit rokje zit niet strak om je buik wat het een fijne én comfortabele optie maakt voor jou.
 • Voor jurken is de 'shift dress' een mooi model. Dit type jurk zit niet strak om je lichaam waardoor het ook geen probleem gebieden accentueert. De meeste vrouwen met een appelvormig figuur hebben mooie benen, dus laat eventueel je jurk inmaken om je benen te showen!
 • Als het op broeken aankomt zijn broeken met een lage taille een goede keuze. Verder mogen deze broeken wel wat strakker zitten om de benen en dit verkrijg je door een recht of skinny model te kiezen.

3. De banaan

Wanneer je niet echt rondingen hebt en je heupen zijn ongeveer dezelfde maat als je taille dan noemen we dat een banaan figuur. Bij dit soort figuur is het fijn om het dunste gedeelte van je taille te accentueren zodat je buste en heupen groter en meer in proportie lijken.

 • Probeer eens een top met ruches. Hierdoor lijkt je bovenlijf groter waardoor je taille weer kleiner lijkt en meer vorm geeft.
 • Voor jassen kun je eens een iets korter jack proberen met een aangeslotenen onderkant. Jassen en jacks die aan de onderkant aansluiten zijn ideaal voor je figuur.
 • Wanneer je een mooie jurk aan wil is de jurk met zogenaamde 'cut-outs' een mooie en hippe keuze. Doordat je hier huid laat zien aan bijvoorbeeld de zijkant van je jurk, lijk je meer vormen te hebben. En hierdoor wordt ook weer een accent gelegd op je taille waardoor deze smaller lijkt dan je heupen en buste. Zo gemakkelijk is het om rondingen te creëren!

4. De peer

Als het wijdste gedeelte van je lichaam je heupen zijn dan ben je een peervorm. Hierbij kan je je fijner voelen wanneer je het lichaam kan uitbalanceren en je bovenlijf te accentueren.

 • Draag eens een off the shoulder shirt. Je naakte schouders zullen de aandacht wegtrekken van je onderlijf. Het is ideaal als je dit soort tops kunt verkrijgen in een wijder model die je taille kan accentueren. Omdat je zo je taille smaller doet lijken maar je shirt wijder valt kun je zo een gedeelte van je heupen verbergen.
 • Probeer eens een gestructureerde jas. Interessante details of printjes trekken meteen de aandacht naar het bovenste gedeelte van je lijf in plaats van je benen en heupen. Ook geef je op deze manier structuur aan je schouders.
 • Een A-line rokje staat perfect bij een peer figuur. Dit legt weer het accent op je taille maar het rokje zelf wijdt uit over de heupen.
Terug naar Style tips
Geschreven door:
Yara
Yara

Fashion lover pur sang. Leeft in jeans en wordt in de zomer nooit gespot zonder zonnebril. Verzamelt sneakers en tassen.