Menu
Kleding sollicitatie: do's and don'ts

Als je gaat solliciteren wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten. Het is dan ook belangrijk dat je er verzorgd en professioneel uitziet. Vaak kan een outfit kiezen voor een sollicitatiegesprek een behoorlijke klus zijn. Wij willen je daarmee helpen en hebben daarom een aantal do's en dont's hieronder toegelicht, als het gaat om een sollicitatie outfit.

Get to know the company

Als eerste moet je onderzoek doen naar wat voor een soort bedrijf het is, waar je gaat solliciteren. Een goede outfit voor een sollicitatie bij een hip reclamebureau, zal anders zijn dan de outfit voor een sollicitatie bij een notarissenkantoor. Maar wat de dresscode ook is bij het bedrijf, zorg ervoor dat je schoenen schoon en goed verzorgd zijn en ook je kleding kreukelvrij is!

De meeste bedrijven zijn tegenwoordig ook op diverse social media platformen te vinden. Zo kun je misschien ook een idee krijgen van een geschikte outfit voor je sollicitatie. Pas je outfit hier op aan, maar zorg voor een iets nettere look. Zo toon je dat je bij het bedrijf past, maar ook dat je je best wel hebt gedaan!

Let op de kleur van je sollicitatie kleding keuzes

Onbewust brengen kleren veel associatie met zich mee. Het is dus ook wel belangrijk om goed te kijken naar welke kleuren je kies voor je sollicitatie kleding. Ook is het slim om te kijken naar welke kleuren bij het bedrijf passen.

Als je solliciteert naar een kantoorbaan in een formeel bedrijf, is het wellicht het meest verstandig om blauwe en witte tinten aan te houden. Deze kleuren worden namelijk geassocieerd met rust, geloofwaardigheid, loyaliteit en betrouwbaarheid. Deze kleuren zie je niet voor niks het vaakst in kantoren.

Kleuren als zalmroze, taupe en beige, zijn ook een goede optie. Ze stralen zakelijkheid uit, maar zijn wat vrouwelijker en warmer dan wit en blauw.

Opvallende kleuren zoals geel, rood en groen geven een energieke en creatieve uitstraling. Hier moet je echter wel mee oppassen, want deze kleuren kunnen ook een chaotische uitstraling geven. Tenzij zulke kleuren dus echt passen bij het bedrijf, zouden wij ze vermijden.

Prints zijn ook gevaarlijk als het gaat om een sollicitatie outfit. Ze zijn namelijk heel smaakgevoelig en kunnen dus ook beter vermeden worden.

De stof is ook heel belangrijk!

Zweetplekken vermijden is een groot punt. Test van tevoren hoe de stof reageert op vochtigheid door er wat water op te doen. Als de plekjes snel drogen, dan is de stof geschikt voor je sollicitatie outfit.

Wol kun je ook het beste vermijden, omdat dit vreselijk kan gaan jeuken!

Let er ook op dat je blouse of shirt niet kreukt. 9 van de 10 sollicitatiegesprekken zullen zitten plaatsvinden en hierdoor kan je topje gaan kreuken. Dit ziet er slordig uit als je na afloop opstaat. Test je topje dus thuis eerst even op kreukelvrijheid!

De perfecte sollicitatie outfit:

In de meeste gevallen zal een nette broek gecombineerd met een effen blouse en mooie pumps zeker voldoen. Let er wel op dat je blouse niet te veel kreukt. Een goed idee is, om kleren te dragen die je vaker gedragen hebt, dit kan zorgen voor wat meer zelfvertrouwen. In een nieuwe outfit zul je je vaak iets te zelfbewust voelen over je kleren. Je focus hoort natuurlijk op het gesprek te liggen en niet op je kleding!

Vaak zul je iets van papieren moeten meenemen. Een mooie (akte)tas is dan iets waar je voor moet zorgen. Rugzakken zullen niet goed bij een zakelijkere outfit passen. Ook is het goed om neppe merktassen te vermijden. Je tas zet je tijdens je gesprek netjes naast je neer.

Sieraden mogen, maar pas hier wel mee op. Je sieraden mogen niet de aandacht overnemen!

Echte don'ts:

  • Te strakke kleding of te wijde kleding
  • Ladders in je panty (bring a back up!)
  • Een veel te korte rok
  • Te veel sieraden of andere accessoires
  • Felle kleuren die alle aandacht eisen
  • Te veel parfum of deodorant

Een sollicitatie outfit voor mannen

Voor mannen gelden in principe dezelfde regels als voor vrouwen als het gaat om de juiste kleding voor een sollicitatie kiezen. Lichamelijke verzorging is heel belangrijk. Kies voor basiskleuren en let op materialen. Een nette broek met een overhemd en stropdas, gecombineerd met een riem en knappe schoenen: een top sollicitatie outfit!

Een mooie outfit voor je sollicitatie samenstellen hoeft dus eigenlijk niet zo moeilijk te zijn. Let op de dingen die wij hierboven benoemd hebben en alles komt goed. Hieronder kun je alvast een paar mooie items shoppen!

Terug naar Style tips