Menu
Sieraden schoonmaken: zo doe je dat

Jouw favoriete sieraden kunnen na een tijdje vies of dof worden of verkleuren. Met name in de zomer worden sieraden sneller vies. De oorzaak hiervan is zeewater, zweet en parfum. Erg jammer! Maar gelukkig zijn er een aantal simpele trucjes die ervoor zorgen dat je sieraden weer als nieuw lijken. Laat je vieze sieraden vooral niet in het sieradendoosje liggen, maar maak ze schoon. Zo moeilijk is het helemaal niet! Kijk voordat je begint even goed naar het materiaal van jouw sieraad. Is het nikkel, goud of zilver? Sieraden maak je namelijk niet allemaal op dezelfde manier schoon. Wil jij jouw ring schoonmaken of oorbellen schoonmaken? Wij hebben het antwoord voor je! :)

Nikkel sieraden schoonmaken

Sieraden die van nikkel zijn gemaakt gaan helaas vaak na een tijdje groen afgeven. Voordat je jouw nieuwe ring omdoet, is het dan ook slim om voorzichtig wat doorzichtige nagellak aan de binnenkant van zo'n ring te smeren. Zo wordt het minder snel vuil en dat betekent: nooit meer een ring schoonmaken! Mocht je allergisch zijn voor sieraden van nikkel, dan kun je deze inspuiten met vloeibare pleister. Dit kun je gewoon bij een drogist bij jou in de buurt halen!

Warm zeepsopje

Om sieraden van nikkel schoon te maken kun je een warm zeepsopje gebruiken. Doe het sieraad in het water en maak het voorzichtig schoon met een (oude) tandenborstel. Spoel het sieraad hierna af, laat het op een theedoek drogen en maak het na een tijdje extra droog met een zachte doek.

Zilveren sieraden schoonmaken

Door de oxidatie kan zilver na verloop van tijd wat doffer en zwart worden. But, no worries! Daar kun je gemakkelijk wat aan doen! Lees hieronder hoe je zilveren sieraden kunt schoonmaken.

Zilverpoets

Een bekende truc is zilverpoets. Zilverpoets kun je bij een drogist kopen. Met een zacht doekje krijg je jouw sieraad met zilverpoets weer helemaal schoon.

Tandpasta

Doe een klein beetje tandpasta op een oude tandenborstel en wrijf dit over je doffe sieraad heen. Als het ware schuur je heel lichtjes de oxidatie van het zilver af. Na het afspoelen zal jouw sieraad weer glimmen als nieuw. Zilveren oorbellen schoonmaken? Pas deze truc toe!

Zout en heet water

Wikkel het sieraad in een laagje aluminiumfolie. Maak vervolgens een mengsel van heet water en zout. Leg hierin het gewikkelde sieraad en laat het een nachtje liggen. De volgende ochtend kun je het sieraad eruit halen en schoonwrijven met een zachte doek.

Goud schoonmaken

Gouden sieraden zullen uiteraard niet zo snel verkleuren, maar ze kunnen wel hun glans verliezen omdat ze smerig zijn geworden. Pas wel altijd op met goud. Het is een stuk kwetsbaarder dan zilver, waardoor het dus sneller beschadigt. Goud schoonmaken doe je zo:

Bier

Je laat je gouden sieraden weer stralen door een beetje bier over een doek te gieten en dit zachtjes over het sieraad te wrijven. Droog het daarna met een schone theedoek. Et voilà: het sieraad ziet er weer uit als nieuw!

Groene zeep

Maak een sopje met een beetje groene zeep en leg het sieraad hierin. Borstel daarna het sieraad zachtjes met een (oude) tandenborstel. Spoel het vervolgens af met lauw water, laat het goed drogen en wrijf het tenslotte op met een geprepareerde goud- of zilverdoek. That's it!

Terug naar Tips & Tricks