Menu
Geschreven door:
Gastblogger
Gastblogger

YouStyle is een mode platform waar ook ruimte is voor externe schrijvers. Wil jij de mogelijkheid om trends, ontwikkelingen of andere leuke fashion-gerelateerde zaken via ons blog te bespreken? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!.

Online shoppen, dit moet je in gedachten houden!

Omdat onze samenleving de laatste jaren steeds meer verschoven is van offline naar online, gaan steeds meer mensen over naar online winkelen in plaats van fysiek. Geldt dit ook voor jou? Niet gek, aangezien er tegenwoordig allerlei manieren zijn om online te winkelen. Zo kun je bijvoorbeeld een app op je smartphone installeren en hier een account aanmaken. Handig, maar er zit ook een nadeel aan. Je privacy kan namelijk in het geding komen. Omdat wij je graag helpen om dit te voorkomen, vertellen we je hier welke ins en outs je in gedachten moet houden als je online shopt.

Onderzoek wat er met je gegevens gebeurt

Wie online shopt via een app of website, moet zich vrijwel altijd eerst registreren. Je dient een aantal gegevens in te vullen, waarna je een account aan kunt maken. Veel mensen hebben volgens ExpressVPN alleen geen idee wat er precies met hun gegevens gebeurt nadat zij zich geregistreerd hebben. Zonde, want ze kunnen gedeeld worden met derden of niet goed beschermd worden. Daarom raden wij je aan om altijd eerst het privacybeleid van een online dienst door te lezen voordat je er daadwerkelijk een account aanmaakt. Dit kost je misschien wat tijd en moeite, maar je ontdekt zo wel of het veilig is om je te registreren.

Stel tweefactorauthenticatie in als dat mogelijk is

Bij sommige apps en websites om online te winkelen is het voldoende om je inlognaam en wachtwoord in te vullen. Omdat veel mensen zwakke wachtwoorden gebruiken, is je account relatief makkelijk te hacken. Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten? Dan kunnen je gegevens makkelijk in handen komen van mensen die er verkeerde bedoelingen mee hebben. Deze kans is een stuk kleiner als je tweefactorauthenticatie (2FA) instelt.

Het grote voordeel van 2FA is dat er een extra stap nodig is om in te loggen. Naast je inlognaam en wachtwoord heb je bijvoorbeeld ook een code nodig. Deze wordt naar het mobiele nummer gestuurd dat bekend is bij de online dienst nadat jij je inlognaam en wachtwoord ingevoerd hebt. Je dient deze code in te voeren voordat je gebruik kunt maken van de app of website. In plaats van een code wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een vingerafdruk voor tweefactroauthenticatie. Niet iedere online dienst biedt overigens 2FA aan. Het heeft de voorkeur om je bij een dienst te registreren waarbij je dit wel in kunt stellen of waar het zelfs verplicht is.

Controleer welke machtigingen apps hebben

Heb je een app om online te winkelen gedownload? Dan moet je vaak verschillende machtigingen geven. Zo wil een app bijvoorbeeld weten waar jij je bevindt, zodat je voornamelijk producten uit de buurt tegenkomt. Sommige apps hebben ook toegang tot je foto’s en berichten, terwijl dit niet nodig is om hem goed te kunnen gebruiken. Wil je voorkomen dat een ontwikkelaar inzicht heeft in bepaalde gegevens van jou? Controleer de app-machtigingen dan. Geef bij voorkeur alleen machtigingen voor gegevens die nodig zijn om de app te gebruiken.

Stel updates niet uit

Net als het besturingssysteem van je smartphone moeten ook apps zo nu en dan geüpdatet worden. Zodra er updates beschikbaar zijn, is het verstandig om deze zo snel mogelijk uit te voeren. Een update verbetert namelijk niet alleen de functionaliteiten van een app, maar draagt ook bij aan een betere beveiliging. Dit geldt niet alleen voor updates van apps, maar ook voor updates van het besturingssysteem. Wil je voorkomen dat je updates mist? Kies er dan voor om updates automatisch uit te laten voeren. Dit kun je via de instellingen op je telefoon zelf instellen.

Terug naar Shopping