Menu
Geschreven door:
Gastblogger
Gastblogger

YouStyle is een mode platform waar ook ruimte is voor externe schrijvers. Wil jij de mogelijkheid om trends, ontwikkelingen of andere leuke fashion-gerelateerde zaken via ons blog te bespreken? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!.

Gastblog: De planeet redden met je kledingkast

We willen er allemaal goed uitzien en kleding speelt daarbij een belangrijke rol. En omdat we het ook nog moeten kunnen betalen, gelden stijl en prijs nog altijd als de belangrijkste redenen waarvoor we iets wel of niet kopen. Je hoort alleen steeds vaker dat kleding ook ‘goed’ moet zijn. Wat betekent dat eigenlijk, goede kleding? En hoe belangrijk is ‘goed’ wanneer je oog is gevallen op dat hele mooie jurkje dat je super goed staat!

De eerste vraag kan ik beantwoorden. Goede kleding = kleding die gemaakt is met respect voor mens, dier en milieu. Niet onbelangrijk, als we bedenken dat klimaatverandering wereldwijd echt een probleem aan het worden is, we tegen dierenmishandeling zijn en we het de normaalste zaak van de wereld vinden dat een werkplek veilig is en je fatsoenlijk loon krijgt.

Spoiler: onze kleding is vaak niet zo goed voor mens, dier en milieu.

Kleding gemaakt van olie, in onveilige fabrieken?

Veel kleding is bijvoorbeeld van polyester, een stof die is gemaakt op basis van olie. En 20% van de wereldwijde watervervuiling (Bron: The World’s Worst Pollution Problems, 2012) wordt veroorzaakt door de kledingindustrie. De mensen die onze kleding maken, krijgen ook lang niet altijd een fatsoenlijk loon of werken in onveilige fabrieken. Vier jaar terug stortte bijvoorbeeld kledingfabriek Rana Plaza in. Hierbij kwamen meer dan 1000 mensen om.. I guess you get my point.

Minder milieuvervuiling door de juiste kleding

De tweede vraag is een stuk lastiger te beantwoorden. Want hoe belangrijk is ‘goed’ wanneer een jurkje is gemaakt zonder respect voor mens, dier en milieu, maar je wel erg goed staat en betaalbaar is? Of misschien weet niemand het antwoord en wat doe je dan? Dilemma!

Wat wel zo is; in onze huidige maatschappij is het vrijwel onmogelijk om kleding te maken die het milieu helemaal niet belast. Maar, veel minder belasten kan zeker wel! Ook is de kledingindustrie nog steeds heel ontransparant, waardoor je misstanden in fabrieken niet altijd even makkelijk ontdekt. Maar, merken kunnen wel hun uiterste best doen om dit te zoveel mogelijk te voorkomen. En ik, als consument, probeer weer merken te steunen die hun uiterste best doen.

Ik word dan altijd erg blij als ik merken tegenkom op een webshop of in een winkel, waarvan ik weet: zij doen hun uiterste best om hun kleding en accessoires op een zo goed mogelijke manier te maken.

Duurzame mode: shopping tips!

Mijn shoptips voor duurzame mode op Youstyle zijn dan ook:

Woodify: mooie houten zonnebrillen en hey, het is zomer!

Oh My Bag: Need I say more? Gewoon hele mooie tassen.

I love vintage: een eigen collectie en vintage! Wie houdt er nu niet van vintage?

Dit gastblog is geschreven door Nanette Hogervorst. Eigenaar van het platform OW, dat staat voor Our World. Ook is ze hoofdredacteur van het Nederlands- en Engelstalige OW. Magazine. Het doel van het platform is: Moving the world to sustainable fashion through innovation and entrepreneurship. So let’s get moving and stir up the conversation.

Terug naar Shopping