Menu
Tips & Tricks: Leren schoenen schoonmaken

We kennen het probleem allemaal vast wel: je hebt net een paar nieuwe leren schoenen gekocht en al gauw beginnen er vlekken op te komen of wordt het leer dof. Gelukkig zijn er een aantal handige trucs waarmee je jouw leren schoenen kunt schoonmaken. En begin je nu al te denken 'ik heb geen schoensmeer meer in huis'? No problem! Met onderstaande tips kun je je leren schoenen poetsen en zijn ze binnen no time weer als nieuw. Watch & learn!

Vetvlekken

Vetvlekken verwijderen lijkt moeilijk, maar is vrij simpel. Veeg je schoenen goed schoon, breng wat talk of natriumcarbonaat aan op de vlek en na een tijdje is de vlek weg. Talk en natriumcarbonaat absorberen namelijk het vet waardoor de vlek snel verdwijnt.

Eetvlekken

Ook eetvlekken kun je gemakkelijk uit je leren schoenen poetsen. Pak een bak met water, een doek en wat alcohol. Meng vervolgens het water met een beetje alcohol, doop het mengsel over je schoenen et voilà: ze shinen weer!

Watervlekken

Watervlekken kun je goed laten verdwijnen met vaseline. Breng wat vaseline aan op een schone doek en smeer met de doek over de watervlek. Even wachten tot de vaseline goed is ingetrokken en je kunt de schoen makkelijk schoonvegen met een stukje wol.

Krassen

Heb je net nieuwe leren lakschoenen gekocht en zit er na een tijdje al een kras in? Dat komt waarschijnlijk omdat je tijdens het lopen vaker met je schoenen tegen elkaar botst. Gelukkig kun je dit probleem ook weer snel oplossen: breng wat nagellak remover aan op een wattenstaafje en poets hiermee over de krassen. Doe er vervolgens nog wat vaseline of babypoeder op en die vervelende krassen zijn snel verdwenen.

Licht en donker leer

Lichte leren schoenen kun je schoonmaken met wat water en afwasmiddel. Doe een paar druppels afwasmiddel in een bak met water en pak een zachte doek waarmee je het vuil van je schoenen poetst. Pak vervolgens een droge (en zachte) doek en dep je schoenen voorzichtig droog. Laat je schoenen vervolgens aan de lucht drogen en je schoenen zijn weer schoon.

Belangrijk: laat je schoenen vooral niet onder de verwarming of bij een kachel drogen. Door de warmte droogt het natte leer namelijk uit en wordt het leer hard.

Donker leer maak je eenvoudig schoon met – ja, echt – een bananenschil. Pak een banenschil en wrijf ermee over de hele schoen. Veeg je schoenen vervolgens nog droog met een schone doek en ze zijn weer schoon.

Zijn je leren schoenen schoongemaakt? Laat ze daarna weer glimmen!

Wanneer je schoenen vrij zijn van vieze vlekken wil je natuurlijk nog één ding: de glans terug. Pak een wattenstaafje, dep deze in olie (alle soorten zijn mogelijk) en draai vervolgens met het wattenstaafje rondjes over je schoen. Wrijf daarna je schoenen nog even af met een droge doek tot je de glans weer goed terug ziet komen.


Zo makkelijk het kan dus zijn om je leren schoenen te poetsen! En mocht er na het toepassen van deze tips toch nog een vlek in je schoen zitten, dan kun je het beste even langs een schoenmaker bij jou in de buurt gaan.

Terug naar Tips & Tricks