Menu
Tips om zijde te wassen

Zijde wordt gewonnen van de cocon van een rups, hoe vreemd dit ook mag klinken. Zijde is een luxe en erg gewilde stof waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Heb jij nou een zijde kledingstuk in de kast liggen die je vrijwel nooit draagt? Wij geven jou de beste tips over zijde wassen zodat jij die ene jurk of blouse wél eens het zonlicht laat zien.

Tip 1: Probeer zijde altijd met de hand te wassen

Wanneer je een mooi luxe kledingitem hebt, moet je deze natuurlijk ook met veel liefde behandelen. Zijde kleding gooi je dus nooit zomaar de wasmachine in bij de rest van al je kleding. Het beste is om je zijde kleding te wassen met de hand. Hiermee voorkom je onnodige ruwe wasbeurt voor dit luxe stofje.

Tip 2: Gebruik speciaal zijdewasmiddel

Van plan om normaal wasmiddel te gebruiken voor je zijde kledingstuk? Doe dit dan maar beter niet. Dit luxe stofje kan niet veel verdragen wanneer het gaat om poetsmiddeltjes. Het gebruik van bleekmiddel, ontvlekker of wasverzachter is dan ook sterk afgeraden. Zijde kleding wassen doe je met een speciale zijdewasmiddel of gewoon met lauw en koud water.

Tip 3: Vermijd vlekken van deodorant of alcohol

Eenmaal een vlek in je zijde item gaat deze er lastig uit. Voorkomen is in dit geval dus beter dan verhelpen. Hoe je dit het best kunt doen? Spuit je deodorant en parfum al op voordat je het item aantrekt. Geef het eventjes de tijd om op te drogen zodat je zeker weten geen vlekken kunt maken.

Tip 4: Laat het item door de lucht drogen

Iets wat je absoluut niet wilt doen met je zijde kleding, is deze in de droger stoppen. Na je zijde wassen knijp je het item voorzichtig uit (doe dit niet op de manier waarop je een vaatdoekje uitknijpt, want dit is echt funest voor de zijde stof). Ook zou je het item in een droge handdoek kunnen rollen en het hier een paar minuten in laten zitten. Hierdoor wordt het natste deel weggenomen en kan je het item daarna aan een kledinghanger ophangen om te laten drogen.

Tip 5: Strijk je zijde voor een glad resultaat

Het is mogelijk om je zijde items te strijken. Dit kan je het beste doen met een iets vochtigere stof., na zijde kleding wassen dus. Hiermee krijg je de stof perfect kreukelvrij. Let er ook op dat je de stof aan de binnenkant strijkt om eventuele beschadigingen aan de buitenkant te voorkomen.

Nu weet jij hoe je je zijde kan wassen en hoef je deze items niet meer voor eeuwig in de kast te laten hangen. Show us some silk!

Terug naar Tips & Tricks