Menu
​Slim wassen en drogen: zo houd je kleding langer mooi!

Onze nieuwe kledingstukken houden we natuurlijk het liefst zo lang mogelijk prachtig en in nieuwstaat. Wist je echter dat het gebruik van wasmachine en droger een flinke invloed op je kledij kan hebben? Door enkele praktische tips te gebruiken zorg je voor minimale beschadiging van je kleding tijdens het wassen en drogen. Doe er je voordeel mee!

Trommel niet te zwaar beladen

Als je te veel wasgoed tegelijkertijd in de wasmachine of droger doet, dan kan dat leiden tot schade. Hierdoor zullen kledingstukken meer tegen elkaar wrijven, en zelfs tegen de rubberen deurafscheiding en het glas komen. Dit is slecht voor de houdbaarheidsduur van je kledij, stoffen kunnen er lelijker van worden. Een goede wasmachine met beladingssensor lost dit probleem op. Die geeft per type wasgoed aan als de trommel vol zit. Zo weet je zeker dat je nooit meer te veel kleding tegelijkertijd wast. Neem eens een kijkje op DeBeste.com om de best geteste wasmachines en drogers van het moment te vergelijken.

Binnenstebuiten wassen

Was je je kleding binnenstebuiten? Dit kan er zonder twijfel voor zorgen dat beschadigingen voorkomen worden. Doe daarnaast ook knopen en ritsen dicht. Shirtjes kunnen al snel achter de rits van je spijkerbroek blijven hangen, met gaatjes tot gevolg. Beha’s kun je het beste in een waszakje doen. Hiermee is de kans kleiner dat de beugel eruit springt en dat de haakjes achter andere items blijven hangen. Check ook even alle zakken van broeken, want ook die achtergebleven muntjes of aanstekers kunnen kledij beschadigen tijdens het wassen.

Het juiste wasprogramma

Handdoeken kun je prima op een hoog toerental wassen, maar voor kleding houd je het liever zo laag mogelijk. Scheid kledingstukken en kies het wasprogramma dat het beste bij de soort kleding past. Hoe kouder je wast, hoe beter voor je kleding. Bovendien kan bepaalde kleding zelfs krimpen als je te heet wast. En op 30 graden wassen maakt was bovendien ook in de meeste gevallen goed schoon.

Het beste droogprogramma

Het juiste programma selecteren geldt niet alleen voor de wasmachine, maar ook voor de droger. Hierbij raden we aan goed het label van het kledingstuk te lezen om te weten welke droogprogramma’s je veilig in kunt zetten. De ene droger is de andere niet, dus als jouw droger oud is en weinig functies heeft, dan is drogers vergelijken een goed idee. Een nieuwe droogmachine heeft namelijk niet alleen meer specifieke droogopties, maar is ook een stuk energiezuiniger (dus ook goed voor de portemonnee). Wil je nog strijken? Kies dan zeker voor een droger met de strijkdroog functie.

Kleding uithangen

Je kunt je kleding natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, zodat het helemaal niet meer in de droogmachine hoeft. Dit is de beste optie om zolang mogelijk van je kleding te genieten. Je kunt kleding uithangen na het wassen, maar je kunt ook eens overwegen om een wasbeurt over te slaan. Is je was wel zo vies? Of is eventjes laten luchten ook voldoende? Optioneel kun je ook een textielverfrisser gebruiken en kledij vervolgens buiten op te hangen voor een natuurlijk droogproces.

Wasmiddel doseren

Even op de gok wasmiddel in de machine gooien is niet zo’n goed idee. Door overmatig gebruik loop je namelijk het risico dat de vezels in je kleding aangetast worden, waardoor de stof minder mooi wordt. Bovendien zorgt dit ook nog eens voor een machine die sneller vies wordt (vetluis), waardoor die gaat stinken en er meer schuim ontstaat. Tja, dit wil je natuurlijk voorkomen. Voor de juiste dosering kun je de dop van het wasmiddel gebruiken.

Terug naar Tips & Tricks