Menu
Make-up vlekken verwijderen uit kleding

Iedereen heeft wel eens geknoeid met make-up en een vlek gemaakt op hun favoriete blouse of broek. Het kan gebeuren bij het aanbrengen, bij het per ongeluk morsen, of zelfs bij het knuffelen met iemand die make-up draagt. Make-up vlekken zijn vervelend om er uit je kleding te halen. Als je make-up vlekken fout behandelt, kunnen ze blijvend zijn. Daarom is het cruciaal om zo snel mogelijk actie te ondernemen en de juiste technieken toe te passen. Effectief make-up vlekken verwijderen uit je kleren is een kunst. Verschillende soorten make-up moet je er namelijk op verschillende manieren uithalen.

Basisregels voor het verwijderen van make-up vlekken

Als het gaat om het verwijderen van make-up vlekken uit kleding, is de belangrijkste regel: wrijf niet over de vlek. Het wrijven kan de make-up dieper in de vezels van de stof duwen, waardoor de vlek verspreid wordt en nog moeilijker te verwijderen is. In plaats daarvan moet je proberen de vlek te deppen, absorberen en vegen. Deppen met een schone doek kan helpen om wat van de make-up te absorberen voordat het zich vastzet, en het vegen kan helpen om droge poederproducten te verwijderen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke huishoudelijke artikelen je kan gebruiken voor het verwijderen van make-up vlekken. Haarspray kan bijvoorbeeld een geweldige reiniger zijn voor lippenstiftvlekken. Het bevat alcohol, dat de olie in de lippenstift afbreekt en de kleur kan helpen verwijderen. Ijsblokjes kunnen ook nuttig zijn om make-up vlekken te behandelen. Ze helpen de stof te bevriezen en maken het daardoor makkelijker om overtollige make-up van de stof te schrapen.

Voor hardnekkige vlekken zoals vloeibare foundation of mascara, zijn make-up remover en micellair water erg handig. Deze producten zijn ontworpen om make-up te verwijderen, dus ze kunnen zeer effectief zijn bij het cirkelvormig deppen op de vlekken. Elk van deze huishoudelijke spullen kan je helpen om make-up vlekken snel en effectief uit kleding te verwijderen, zodat je je outfit kunt redden en de levensduur van je favoriete stukken kunt verlengen.

Stap-voor-stap methoden voor verwijderen verschillende soorten make-up vlekken

Foundation en concealer hebben we bijna allemaal wel eens geknoeid. Om de foundation vlek eruit te krijgen heb je vloeipapier nodig, make-up remover en micellair water. Dep eerst de vlek met het vloeipapier. Dit neemt overtollige make-up op. Dep daarna make-up remover met een doek op de vlek. Als er nog resterende vlekken zijn, kun je die verwijderen met micellair water. Daarna kun je het kledingstuk wassen zoals altijd. Concealer moet je op een andere manier verwijderen. Je hebt hiervoor micellair water, scheerschuim en ontsmettingsalcohol nodig. Probeer zoveel mogelijk concealer te verwijderen met een droge doek. Breng hierna micellair water aan met een wattenstaafje en dep voorzichtig op de vlek. Als de vlek nog zichtbaar is, probeer dan eens scheerschuim aan te brengen. Laat dit een paar minuten inwerken en spoel het hierna uit. Als het er echt niet uit komt kun je ontsmettingsalcohol op de vlek deppen. Hierna moet je het goed uitspoelen en wassen zoals gewoonlijk.

Mascara en eyeliner verwijder je op dezelfde manier. Je hebt een wattenstaafje nodig en oogmake-up remover. Verwijder met een droog wattenstaafje overtollig make-up. Het wattenstaafje neemt het overtollige make-up op. Dip met een nieuw wattenstaafje in de make-up remover en dep voorzichtig op de vlek. Hierna kun je het kledingstuk wassen volgens de wasvoorschriften. Blush en oogschaduw verwijder je op dezelfde manier als mascara en eyeliner. 

Lipstick uit kleding verwijderen is moeilijk. Vooral als het een opvallende kleur is zoals rood. Voor het verwijderen van lipstick heb je haarspray en olievrije make-up remover nodig. Spray als eerste een kleine hoeveelheid haarspray op de vlek. Laat dit een paar minuten inwerken, maar niet laten opdrogen. Dep hierna de vlek met een vochtige doek. Als er nog resterende vlekken zijn, gebruik de make-up remover. Spoel hierna alles goed uit en was het zoals gewoonlijk.

Altijd voorbereid op het verwijderen van make-up

Volg deze eenvoudige stappen en je favoriete kledingstuk is binnen de kortste keren vrij van make-up vlekken. Vergeet niet: hoe sneller je de vlek behandelt, hoe gemakkelijker het verwijderen zal zijn. Het voordeel van voorbereid zijn op het verwijderen van make-up vlekken is dat je hierdoor niet alleen tijd en geld bespaart, maar ook je favoriete kledingstukken kunt blijven dragen zonder dat ze ontsierd worden door hardnekkige vlekken. Dus wees voorbereid en bewaar voor noodgevallen een klein flesje make-up remover of micellair water bij de hand. Je kunt hierdoor altijd genieten zonder angst voor make-up op je kleding. 
 

Terug naar Tips & Tricks