Fashion lover pur sang. Leeft in jeans en wordt in de zomer nooit gespot zonder zonnebril. Verzamelt sneakers en tassen.
Op de koude winterdagen lijkt het alsof iedereen gehuld is in grijze of zwarte outfits. Dit is geen verrassing aangezien mensen die claimen van kleur te houden zelfs een groot aandeel zwarte, witte en neutrale kledingstukken in de kast hebben hangen. Maar wanneer je elke dag alleen maar mensen tegenkomt met bijna dezelfde kleur kleding kan het tijd zijn om wat echte kleuren toe te voegen. Het veranderen of aanpassen van de kleuren in je garderobe geeft het een frisse boost. Tevens kan het van invloed zijn op je humeur, je dagelijkse impressies en natuurlijk op de manier waarop mensen jou zien. Het kan echter lastig zijn om te bepalen welke kleuren mooi bij elkaar passen en hoe je een statement kunt maken met je outfit. Wij hebben ons hier wat verder in verdiept en geven je graag de juiste richtlijnen.
De kleuren theorie gaat ervan uit dat kleuren veranderen (intensiteit, waarde, licht) aan de hand van verschillende factoren. Het is eigenlijk de wetenschap achter het gebruik van kleuren en wanneer dit samen wordt gebracht hebben kleuren altijd een effect op elkaar. Kleuren hebben een relatie met elkaar en dit is ook waarom bepaalde kleuren haast pijn doen aan je ogen terwijl andere combinaties als schoon en fris worden ervaren. Er bestaat zo iets als harmonie en afleiding wat weer afhankelijk is van de kleuren die je kiest. Maar er zijn natuurlijk erg veel kleuren en eindeloze variatie mogelijkheden. Wij geven je enkele tips.
Het welbekende kleurenwiel laat zien hoe kleuren met elkaar kunnen worden gecombineerd. Maar er zijn ook kleuren die niet te zien zijn op dit wiel en die ontstaan door 3 of meer kleuren met elkaar te combineren. Dit zijn de neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs en bruin. Deze kleuren bevatten allemaal delen van rood, geel en blauw met elkaar gemixt. Zij worden ook wel de gebroken kleuren genoemd omdat ze niet in het kleurenwiel worden gerepresenteerd. Daarom is het ook zo gemakkelijk om neutrale kleuren met elkaar te combineren. Een pure neutrale kleur zoals wit of zwart combineren met een leuke neon kleur kan er fantastisch uit zien. Het is geen complementaire kleur maar het wit of zwart neemt de gekkigheid en afleiding weg van het neon. Dit zorgt voor een meer draagbare outfit.
Verschillende kleuren hebben verschillende effecten op elkaar. Elke kleur probeert de kleur eromheen er zo anders mogelijk uit te laten zien. Dit betekend dat rood naast paars ervoor zorgt dat het paars op blauw gaat lijken. Maar wanneer je paars langs blauw plaatst lijkt het paars juist meer rood. Lekker gemakkelijk, hé? Wanneer je kleuren met elkaar mixt moet je goed nadenken wat je doel is. Als je een mooie witte kleur wilt en dit mix je met paars, zal dit ervoor zorgen dat het wit een gelige toon zal krijgen.
Maar waarom zorgt paars er nu voor dat wit meer geel wordt? Dit komt door de sterkste relatie in het kleurenwiel: de complementaire kleuren. Deze combinaties zijn kleuren die direct tegenover elkaar staan en deze kleuren zijn het meest verschillend van elkaar. Dit is de grootste reden dat deze kleuren elkaar helpen want zijn hoeven niet te vechten met elkaar. Bijvoorbeeld oranje en blauw, de oranje kleur zorgt ervoor dat het blauw zo blauw mogelijk kan worden. Echter wanneer deze complementaire kleuren gecombineerd worden op de meest felle manier kunnen ze visueel een negatief effect hebben.
Als je niet zo bent van het maken van een statement met je outfit dan kun je spelen met kleuren die dezelfde tinten bevatten. Dit noemen we ook wel analoge kleuren. Deze kleuren voelen heel goed samen omdat ze iets met elkaar gemeen hebben. Bijvoorbeeld de kleuren blauw en paars, zij bevatten beide blauwtinten. Ook de combinaties rood en paars en geel en oranje passen goed samen. Dit komt omdat ze bij dezelfde familie horen en hiermee maak je harmonieuze combinaties die terug te vinden zijn in de natuur. Maar op hetzelfde moment kan het dat je de echte kleuren verliest doordat ze zoveel tinten gemeen hebben.
Het welbekende kleurenwiel laat alleen de echte kleurtinten zien maar wij weten ook dat er genoeg andere kleuren bestaan. Wanneer we naar het kleurenwiel kijken zien we de directe kleur, maar hier bestaat natuurlijk ook een lichte en donkere variant van. Zo is er lichtblauw, donkerblauw, marineblauw, babyblauw etc. De term 'waarde' legt uit hoe ligt of donker een kleur is. Deze onderscheidingen zijn juist heel erg nuttig wanneer je je kleedt voor een specifiek dagdeel, seizoen of gelegenheid. In de lente heb je wellicht meer zin om lichte kleuren te dragen zoals licht roze of pastel geel. De waarde van deze kleuren zijn verschillend en in de herfst neig je meer naar de warme en meer intense kleuren zoals bordeaux rood en bosgroen. Naast de waarde van de kleur zijn er nog een aantal andere factoren die betrekking kunnen hebben op een kleur. Denk aan patronen, texturen, verlichting en het soort stof. Ben dus vooral niet bang om lekker te experimenteren met kleuren en vind wat past bij je eigen stijl en gevoel.