Menu
​Kledingkast zelf maken? Hier moet je aan denken

Heb jij zelf twee rechterhanden en wil je geld besparen? Dan is het natuurlijk fijn om zelf wat klussen in huis op te pakken. Wat een mooie uitdaging is, is om zelf je eigen kledingkast te maken. Al helemaal als jouw huidige kledingkast aan vervanging toe is, kan dit het juiste moment zijn om deze klus op te pakken. Als je een echte modeliefhebber bent en veel kleding hebt, wil je tenslotte wel een goede kledingkast tot je beschikking hebben. Maar waar moet je dan allemaal aan denken als je jouw eigen kledingkat wilt maken? Wij zetten hieronder wat handige tips op een rijtje.

Hoe wil je de kledingkast gebruiken?

Voordat je kunt beginnen met het bouwen van een eigen kledingkats, is het goed om na te denken over welke manier je de kledingkast wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld veel hangruimte hebben in de kast, zodat je veel kleren kunt ophangen? Of wil je juist meer plankjes in je kledingkast hebben, zodat je broeken of shirts opgevouwen in de kast kwijt kunt? Of wil je een combinatie van deze twee? Zorg ervoor dat je hier eerst een duidelijk beeld van hebt. Pas dan kun je verder met het bouwproces.

Bouwtekening maken

Zodra je een beter beeld hebt van hoe je de ruimte in je kledingkast wilt indelen, is het goed om een uitgebreide bouwtekening te maken. Maak een tekening die zo compleet mogelijk is. Niet alleen kun je nu tekenen wat voor uitstraling je wilt dat de kledingkast heeft, ook betekent dit dat het ook verstandig is om de afmetingen op te nemen in de bouwtekening. En zorg ervoor dat je deze goed meet, want als de afmetingen niet kloppen kun je veel nadelen ondervinden.

Kies een geschikt materiaal

Heb je een bouwtekening gemaakt? Dan heb je al een goed idee van hoe je wilt dat jouw kledingkast eruit komt te zien. Echter is het daarna nog een belangrijke stap om te kijken naar het materiaal van de kast. Je kunt hier namelijk meerdere materialen voor gebruiken. De meeste kledingkasten worden gemaakt van hout, dus dit is zeker een goede mogelijkheid.

Het juiste gereedschap

Als het goed is heb je nu een goed beeld in gedachten van de kledingkast die je wilt gaan maken. Dan is het tijd om na te denken over jouw benodigdheden. Een kledingkast bouwen is een flinke klus dus daar heb je ook veel gereedschap voor nodig. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een afkortzaag, boormachine, rolmaat, waterpas, schuurmachine, spijkers, schroeven, houtlijm en ga zo maar door. Zorg ervoor dat je jezelf hier goed op voorbereid en dat je niet tijdens de klus ineens nog allerlei gereedschap mist.

Kijk tutorials

Je weet natuurlijk niet zomaar hoe je een kledingkast in elkaar zet. Daarom kan het een aanrader zijn om tutorials te kijken. Deze zijn online vast genoeg te vinden. In een tutorial wordt stap voor stap uitgelegd hoe je te werk kunt gaan. Dit kun jij gebruiken als houvast om jouw eigen kledingkast in elkaar te zetten.

Houd deze tips goed in gedachten als je van plan bent om een eigen kledingkast op maat te maken. Hiermee kun je namelijk een goede voorbereiding treffen en dat is van belang om het te laten slagen. Dan heb jij straks voor je het weet jouw toffe outfits in een gloednieuwe kledingkast hangen!

Terug naar Tips & Tricks