Menu
Kleding gekrompen? Here's how to fix it!

Het is ons allemaal wel eens overkomen: een nieuw of favoriet kledingstuk is per ongeluk gekrompen in de was. Nu zul je denken dat dit het einde van het item is, maar vrees niet. Er zijn namelijk simpele manieren om gekrompen kleding mee te herstellen. We beloven niet dat ze je item weer als nieuw maken, maar proberen kan zeker geen kwaad!

Je gekrompen kleding weken in azijn

Dit moet je niet proberen bij synthetische of strakgeweven kleding. Je vult je gootsteen met water en voegt twee eetlepels (1l water) toe. Je item laat je hier vervolgens 25 minuten in weken. Haal het kledingstuk er daarna uit en wring het uit. Let erop dat je je item niet uitspoelt, het water en azijn mengsel moet namelijk in de stof blijven, wil deze goed op kunnen rekken.

Rol en bundel droge handdoeken op en stop ze in het item totdat het ongeveer de juiste grootte en vorm weer krijgt. En nu komt het leukste: schud met het item of sla het ergens tegenaan met de handdoeken er nog in. Hierna laat je het opdrogen en tadaaam.. je bloes is zo goed als nieuw!

Week het item in conditioner of babyshampoo

Deze manier zal voor het beste resultaat zorgen bij gebreide items zoals truien, maar uiteraard kun je het ook met andere stoffen proberen. Net zoals conditioner en babyshampoo je haren kunnen verzachten, kunnen ze ook de vezels van je kleding versoepelen. Je kunt dan zelf je kleding weer naar het juiste formaat rekken.

  1. Leg je gekrompen kledingstuk in koud water en voeg hier drie eetlepels conditioner aan toe. Dit hoeft overigens geen dure te zijn, een goedkopere heeft dezelfde werking.
  2. Laat het item 5 minuten hierin weken. Zorg ervoor dat de conditioner helemaal het item in trekt. Zo worden de vezels verzacht en wordt het kledingstuk flexibel.
  3. Trek het item naar het juiste formaat (maar niet té hard).
  4. Nu wring je je kledingstuk uit en laat je het drogen op een hanger.

Klaar!

Water en zwaartekracht voor gekrompen jeans

Is je nieuwe jeans gekrompen in de was? Dit is zeker heel jammer maar gelukkig hebben wij voor jou de manier waarop jij je jeans weer in de juiste maat krijgt. Je vult je badkuip voor een derde deel met water en zorgt ervoor dat er genoeg water in je bad zit om je benen te bedekken als jij er in zit. Warm water is het beste, maar niet té warm, aangezien je er zelf nog in moet gaan zitten!

Trek (sorry) je gekrompen jeans aan en ga in je bad zitten. Zorg ervoor dat je jeans goed doorweekt is. Geen bad thuis? Een gootsteen vullen met warm tot heet water is dan ook een optie. Laat je jeans hier 10 tot 15 minuten in weken, haal 'm eruit en trek 'm aan. Om de vezels te versoepelen moet je zoveel mogelijk bewegen. Trek hierna je jeans uit

Gekrompen kleding redden door met water te sprayen

Behalve in bad zitten met je jeans aan kun je ze ook fixen door een spuitflesje te vullen met water. Je jeans leg je dan op je grond en dan spray je het water op de plekken die je groter wilt hebben. Ga met je knieën op het ene uiteinde van de jeans zitten en pak de andere uiteinden vast. Rek je broek nu zo ver uit als je wilt. Nadat je jeans gedroogd zijn kun je 'm aantrekken en zul je zien dat hij weer super past.

Dat je kleding is gekrompen hoeft zoals je kunt zien echt niet te betekenen dat het item de prullenbak in moet. Probeer onze tips uit en je zult versteld staan van de resultaten! En om de resultaten te vieren shop je nieuwe leuke items gemakkelijk via YouStyle!

Terug naar Tips & Tricks