Menu
Geschreven door:
Gastblogger
Gastblogger

YouStyle is een mode platform waar ook ruimte is voor externe schrijvers. Wil jij de mogelijkheid om trends, ontwikkelingen of andere leuke fashion-gerelateerde zaken via ons blog te bespreken? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!.

Je eigen kleding maken is weer een trend

In de modewereld zijn er bepaalde items en trends die nooit uit de mode gaan en altijd terugkomen. De tijdloze items kun je ook zelf maken. Gebreide truien zijn al jaren in de mode en kun je ook zelf maken. Zo kun je zelf bepalen hoe de gebreide trui er uit ziet en heb je totale vrijheid over het ontwerp. 

De geschiedenis van breien 

Breien was een echt ambacht vroeger in Nederland vanaf de middeleeuwen. In deze tijd werd er voornamelijk door mannen gebreid, vrouwen mochten alleen breien als ze weduwe waren. Het ambacht werd gecontroleerd door de gilden en het was zeker geen vrijetijdsbesteding hoe we het nu kennen. Breien werd bijna als kunst gezien, door de hoge eisen die het gilde stelde. 

Dit veranderde toen de breimachine werd uitgevonden tijdens de revolutie. Handmatig breien werd steeds meer vervangen door machines. Het werd een hobby en tijdverdrijf voor vrouwen uit hogere klassen. 

Van 1930 tot en met 1945 werd er gebreid omdat het goedkoper was om zelf kleren te breien en te herstellen. Oude truien werden uit elkaar gehaald en de goede delen van de garen werden hergebruikt voor nieuwe breisels. In de jaren vijftig en zestig werd breien super populair. Er waren meer kleuren en breigarens beschikbaar en patronen waren volop in omloop. In de jaren ‘80 nam de populariteit af en werd fabrieksmatige kleding goedkoper dan de kosten van breigarens.  

Zelf kleding maken is vakmanschap 

Je eigen kleding maken is een hobby die steeds meer terug komt. Het is een mogelijkheid om unieke kledingstukken te maken die passen bij jouw stijl en figuur. Als je zelf kleding gaat maken is het belangrijk om te beginnen met het selecteren van stoffen. Ga je breien met wol, katoen of misschien wel zijde. Daarna moet je kijken naar de materialen die geschikt zijn voor de stof. Grove breinaalden zijn  perfect voor een wollen trui, maar te groot voor zijde, hier moet je kiezen voor kleinere breinaalden voor het mooiste en beste resultaat. 

Een andere factor waar je op moet letten, is het begrijpen van patronen. Er zijn verschillende patronen voor het breien. Zoek uit welk patroon je wilt gebruiken en oefen dit eerst met goedkopere garen, zodat je zeker weet hoe je het patroon kunt breien. 

Workshop breien

Er is in deze tijd zo veel informatie te vinden over breien. Verschillende patronen, kleuren en steken. Het kan soms overweldigend zijn als je wilt beginnen met breien. Je kan een workshop breien volgen om de basistechnieken te leren. Er worden ook workshops voor middelbare scholen aangeboden voor breien. Via zo’n workshop wordt het oude ambacht weer onder de aandacht gebracht onder de nieuwe generatie. Op social media is breien weer populair geworden. Mensen breien hun eigen tassen, truien en andere kledingstukken.

Naast breien kun je ook workshops volgen bij Kleinkunstig, zoals weven en haken. Met deze workshops kun je bijna al je kleding zelf maken. Zelf kleding maken is niet alleen praktisch maar ook een leuke hobby. 

camel active Grof gebreide trui beanie - Maat menswear-OS - Blauw camel active Grof gebreide trui beanie - Maat menswear-OS - Blauw v.a. € 21,95.- Bekijk product
camel active Grof gebreide trui beanie - Maat menswear-OS - Antrazit camel active Grof gebreide trui beanie - Maat menswear-OS - Antrazit v.a. € 21,95.- Bekijk product
Buenazoo Naamplaatje Hond of Kat Trui Buenazoo Naamplaatje Hond of Kat Trui v.a. € 9,95.- Bekijk product
Kuifje figuur in gele trui sleutelhanger 6 cm Kuifje figuur in gele trui sleutelhanger 6 cm v.a. € 13,99.- Bekijk product

Terug naar Style tips