Menu
How to wear: Gilet

Een gilet draag je (meestal) niet dagelijks en is waarschijnlijk het smalste kledingstuk in de garderobe van een man. Meestal wordt een gilet gedragen over een overhemd en onder een colbert, maar ook wanneer je het colbert uit doet zie je er nog steeds stijlvol uit met een gilet. Benieuwd hoe je een gilet het beste kunt dragen? Wij geven je handige tips.

Stem de kleur af op je stropdas / pak

Voor de beste look zorg je ervoor dat het gilet past bij de kleur van je stropdas of het pak dat je draagt. Draag je een pak met kleur? Kies dan voor een neutraal gilet. Heeft je pak juist een neutrale kleur? Kies dan voor een gilet met een kleur of eventueel een leuke print. Laat in dit geval wel een stropdas achterwege of ga voor een stropdas in een neutrale kleur.

De pasvorm

De bedoeling van een gilet is dat het dicht op het lichaam zit, zonder dat het te strak aanvoelt of dat de stof gaat trekken. Daarnaast moet een gilet ook lang genoeg zijn zodat het de hele tailleband van je broek bedekt. De stof van je shirt tussen de broek en het gilet mag je nooit zien en is echt not done!

Een gilet knopen: hoe doe je dat?

De meeste gilets hebben 5 knopen. Ben je wat langer? Dan is het mooier om een langer gilet te nemen met 7 knopen zodat je voorkomt dat de stof van je shirt te zien is. Knoop alle knopen dicht behalve de onderste knoop, want dit zorgt voor meer ruimte rond de heupen waardoor je gemakkelijker kan zitten en bewegen.

Belangrijkste punt: de kraag!

Als de kraag van je gilet niet goed zit is je hele outfit eigenlijk meteen niet goed. De kraag zorgt namelijk samen met de knopen voor de balans in het kledingstuk op je lichaam. Zorg er daarom voor dat de kraag de achterkant van je overhemd omhelst en goed aansluit en je outfit is on point.

Terug naar Tips & Tricks