Menu
How to: sneakers schoonmaken

We have all been there: je hebt net nieuwe sneakers gekocht maar ze zijn helaas al snel vies geworden. Na bijvoorbeeld een avondje stappen of een onverwacht vies weertje, zul je vaak zien dat je sneakers niet meer die mooie nieuwe look hebben. Lichte kleuren zoals wit en stofjes zoals suède zullen het snelst vies worden. Wij hebben hieronder een aantal top tips voor je verzameld, als het gaat om sneakers schoonmaken!

Vieze veters

Wat vaak al een groot verschil kan maken is schone veters. De rest van de schoen, vooral als deze van (kunst)leer is, zal er vast schoon uitzien. Veters worden echter het snelst vies. Haal de veters uit je schoenen, stop ze in een waszakje en gooi ze de wasmachine in. Hierna laat je ze even drogen en ze zien er weer als nieuw uit. Ook als je de hele sneakers wilt schoonmaken, is dit een goede eerste stap!

Stinky shoes

Er zijn verschillende dingen die je kunt uitproberen als je sneakers niet meer zo fris ruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal drogerdoekjes een nachtje in je schoenen laten zitten. Ook kun je de verse schil van een citrusvrucht zoals een limoen, citroen, grapefruit of sinaasappel in je schoenen stoppen. Hierna zouden ze al een stuk beter moeten ruiken.

Een gekke maar goed werkende optie is om je schoenen in een zakje te stoppen en deze vervolgens een nachtje in de vriezer te leggen. Laat ze de volgende dag in de zon drogen. Door de kou van de vriezer zouden alle bacteriën die voor vieze geurtjes zorgen, gedood moeten zijn.

Wat je uiteraard ook kunt doen, is regelmatig je sneakers inspuiten met een bacteriedodende spray. Zo'n spray kun je ook op je kleding gebruiken, deze doodt namelijk de bacteriën die voor onaangename geuren zorgen.

Canvas of stoffen sneakers schoonmaken

Stoffen sneakers schoonmaken klinkt misschien lastig, maar dit hoeft niet zo te zijn. Vetvlekjes op stoffen schoenen kun je verwijderen door met een tandenborstel of een klein schoenenborsteltje, gecombineerd met een schoenreiniger (te koop bij schoenenspeciaalzaken) over de vlekjes te wrijven. De vlek zal zo snel verdwijnen. Wees echter niet te agressief met wrijven, anders kun je de stof verstoren. Zo kun je heel gemakkelijk vetvlekjes op stoffen sneakers schoonmaken!

Canvas schoenen kun je het beste in wat water met wasmiddel plaatsen. De schoenen poets je in dit water met een tandenborstel of een klein schoenenborsteltje. Spoel een aantal keer de schoenen af met schoon water om beter zicht op de vlekken te hebben en herhaal dit totdat je schoenen helemaal schoon zijn. Spoel ze goed af zodat er geen zeepresten achterblijven. Je sneakers droog je vervolgens het beste aan de lucht. Om ervoor te zorgen dat ook de binnenkant goed droogt, stop je een prop papier in de sneakers. Leg je schoenen niet op de verwarming; ze kunnen dan namelijk krom gaan trekken!

Leren sneakers schoonmaken

Als het gaat om leren sneakers moet je eerst goed weten wat voor stoort vlekjes zijn. Watervlekjes verwijder je het beste met een wollen doekje en wat vaseline. Onverklaarbare vlekjes kun je gemakkelijk met de binnenkant van een bananenschil verwijderen. Daarnaast raden wij je aan om je leren sneakers in te sprayen met een beschermende spray. Deze kun je bijna overal kopen!

Suède sneakers schoonmaken

De top tip die we kunnen geven als het gaat om suède sneakers schoonmaken, is om een suède borstel aan te schaffen. Spray je sneakers in met een suède spray (sowieso een aanrader, om extreme vlekken te voorkomen) en wrijf ze voorzichtig met de speciale borstel schoon. Maak suède nooit schoon met water en zeep, zo maak je de stof ruw of zelfs kapot!

Witte sneakers schoonmaken

Er zijn veel verschillende manieren waarop je witte sneakers weer mooi wit kunt krijgen. Witte azijn en vaseline zijn middelen die je bijvoorbeeld kunt gebruiken. Als je meer wilt weten over hoe je witte sneakers schoon kunt maken, klik dan hier om ons artikel daarover te lezen!

Sneakers schoonmaken kan zoals je ziet op verschillende manieren, afhankelijk van het probleem en de soort schoen natuurlijk. Probeer de volgende keer als je vieze schoentjes hebt onze tips uit en je zult zien dat je sneakers en makkelijk weer als nieuw uit kunnen zien! Mocht je nieuwe sneakers willen kopen, bekijk dan hieronder onze favorieten!

Terug naar Tips & Tricks