Menu
Hoe kleed je je aan op kantoor?

Zakelijke kleding is de garderobe die past op de werkvloer. Zakelijke kleding kan veel verschillende soorten kleding bevatten, die elk geschikt kunnen zijn in bepaalde omstandigheden en ongepast in andere. Werknemers die erbij willen horen op hun werkplek, dragen de kleding die van hen wordt verwacht en houden zich aan de bedrijfsnormen voor geschikte bedrijfskleding.

Business professional

Met een business professional dresscode draag je over het algemeen conservatieve kleding om jezelf op een professionele manier te uiten. Zakelijk professioneel is vergelijkbaar met zakelijk formeel, maar betekent niet per se dat je je beste schoenen en pak moet uittrekken. Vrouwen kunnen een rok- of broekpak met hakken dragen, terwijl mannen een blazer of colbert, een overhemd met knopen, een pantalon, een stropdas en geklede schoenen kunnen dragen.

Business formal

De standaard dresscode in een business formal omgeving is een volledig bijpassend pak, inclusief een jasje en een geklede broek of een geklede rok.

Voor mannen

Naast een bijpassende broek en jas, moeten mannen een overhemd met een kraag en een knoopsluiting dragen, gecombineerd met een stropdas. Een tip voor mannen: hoe donkerder het pak, hoe formeler! Kies een stropdas met kleuren en tinten die passen bij je pak en overhemd; gedurfdere kleuren en patronen zijn wel acceptabel voor stropdassen.

Voor dames

Een geklede broek of rok met bijpassend jasje wordt voor vrouwen als business formal beschouwd. Afhankelijk van het seizoen kunnen jassen ¾ lengte of korte mouwen hebben. Rokken moeten altijd op of net boven de knie zitten. Tops mogen nooit onder de zoom van je colbert hangen, of zo kort zijn dat ze je buik laten zien. Wees altijd voorzichtig dat overhemden niet te onthullend zijn in een zakelijke omgeving.

Business casual

Business casual wordt breed gedefinieerd als een kledingcode die traditionele zakelijke kleding combineert met een meer ontspannen stijl die nog steeds professioneel en geschikt genoeg is voor een kantooromgeving. In een business casual setting zou je bijvoorbeeld een pantalon of kaki en een polo of blouse zonder colbert of stropdas kunnen dragen.

Een informele werkomgeving- casual

Casual betekent niet slordige of ongepaste kledingstukken. Vermijd bevlekte of gekreukte kleding en overdreven onthullende of aanstootgevende kleding. Voorbeelden van acceptabele kledingstukken zijn goed op maat gemaakte jeans, kaki broeken, overhemden met knopen en casual blouses. In plaats van dat vrouwen hakken moeten dragen, kunnen ze comfortabel zijn in platte schoenen. Als je in een privékantoor of salon werkt, kan het zijn dat er nog minder streng is met je dresscodebeleid dat T-shirts en sneakers toestaat; wees echter altijd netjes en denk na over hoe je overkomt op klanten.

Smart-casual

Smart casual is een donkere, slanke jeans, een blazer en laarzen. Smart casual is ook een chino, een overhemd met patroon en een bomberjack. Als je het goed doet, kan een smart-casual look werken in 'casual', 'business casual' en zelfs in sommige 'verklede' omgevingen, terwijl je je toch onderscheidt van de rest. In een rustige zakelijke bijeenkomst zie je er gedurfd maar professioneel uit. Smart casual kan zelfs het juiste t-shirt betekenen (misschien vergezeld van een blazer) of zelfs de juiste sneakers (waarschijnlijk effen gekleurd en duurder). Een geperst T-shirt of een frisse spijkerbroek kan net zo goed passen als een getailleerde blazer.

Terug naar Style tips