Menu
Gezonde benen: de complete gids voor steunkousen

Steunkousen, vaak verward met compressiekousen, zijn niet alleen een modeaccessoire, maar een handig hulpmiddel voor de gezondheid van de bloedsomloop. Deze speciale kousen bieden een variatie aan voordelen, van het verminderen van zwelling tot het voorkomen van aandoeningen. We gaan kijken naar de wereld van steunkousen, van hun functie tot hun verschillende soorten en het belang van het kiezen van de juiste voor jouw behoeften.

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen zijn speciaal ontworpen kousen die compressie bieden aan de benen en voeten. Ze zijn gemaakt van elastische materialen zoals nylon of spandex en zijn ontworpen om druk uit te oefenen op de aderen in de benen, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd en eventuele zwelling wordt verminderd. Deze kousen zijn vaak voorgeschreven door artsen voor mensen met veneuze problemen zoals spataderen, trombose of oedeem, maar worden ook veel gedragen door mensen die langdurig staan of zitten, zoals reizigers of mensen met een zittend beroep. Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende compressieniveaus en stijlen, waardoor ze geschikt zijn voor een brede variatie aan behoeften en voorkeuren

Verschillende soorten steunkousen

Er zijn verschillende soorten steunkousen beschikbaar, elk ontworpen om specifieke behoeften aan te pakken en verschillende compressieniveaus te bieden. De meest voorkomende typen zijn:

 • Kniesteunkousen: Deze kousen reiken tot net onder de knie en bieden compressie aan het onderbeen en de kuit. Ze zijn ideaal voor mensen die last hebben van vermoeide benen of zwelling rond de enkels.
 • Dijsteunkousen: Deze kousen reiken tot aan de dijen en bieden compressie aan het hele been. Ze worden vaak voorgeschreven voor mensen met ernstige veneuze aandoeningen of na een operatie om de bloedcirculatie te bevorderen en het risico op bloedstolsels te verminderen.
 • Compressiekousen met open teen: Deze kousen hebben een opening bij de tenen, wat ideaal is voor mensen die liever hun eigen sokken of schoenen dragen. Ze bieden compressie aan het hele been en helpen bij het verminderen van zwelling en vermoeidheid.
 • Zwangerschapssteunkousen: Speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen, bieden deze kousen ondersteuning aan de benen en helpen ze bij het verminderen van zwelling en spataderen die vaak optreden tijdens de zwangerschap.

Voordelen en toepassingen

Het dragen van steunkousen biedt verschillende voordelen en toepassingen, waaronder:

 • Verbeterde bloedcirculatie: Door druk uit te oefenen op de aderen in de benen, helpen steunkousen de bloedcirculatie te verbeteren en de terugkeer van bloed naar het hart te bevorderen.
 • Vermindering van zwelling: Steunkousen verminderen zwelling en vochtretentie in de benen door het bevorderen van de afvoer van vocht uit het weefsel.
 • Preventie van veneuze aandoeningen: Regelmatig dragen van steunkousen kan helpen bij het voorkomen van veneuze aandoeningen zoals spataderen, trombose en oedeem, vooral bij mensen die langdurig staan of zitten.

Do's

 • Volg het voorschrift van je arts: Draag steunkousen zoals voorgeschreven door je arts. Volg nauwkeurig de instructies met betrekking tot draagtijd, compressieniveau en onderhoud.
 • Draag ze regelmatig: Draag je steunkousen regelmatig, vooral als je een zittend of staand beroep hebt, tijdens lange reizen of als je vatbaar bent voor zwelling of vermoeidheid in de benen.
 • Zorg voor een goede pasvorm: Zorg ervoor dat je steunkousen goed passen en niet te strak of te los zitten. Een goede pasvorm is belangrijk voor effectieve compressie en comfortabel dragen.
 • Houd ze schoon: Was je steunkousen regelmatig volgens de instructies van de fabrikant om ze schoon en hygiënisch te houden. Dit helpt ook om de levensduur van de kousen te verlengen.

Dont's

 • Draag ze niet te lang: Draag je steunkousen niet langer dan voorgeschreven door je arts, tenzij anders geadviseerd. Te lang dragen kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals huidirritatie of verminderde bloedcirculatie.
 • Gebruik ze niet als vervanging voor medische behandeling: Hoewel steunkousen nuttig kunnen zijn bij het verlichten van symptomen, moeten ze niet worden gezien als vervanging voor medische behandeling of advies van een arts.
 • Kies geen kousen met onjuiste compressieniveaus: Kies geen steunkousen met een verkeerd compressieniveau. Dit kan leiden tot onvoldoende compressie of ongemak tijdens het dragen.

Hoe kies je de juiste steunkousen?

Bij het kiezen van de juiste steunkousen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder:

 • Compressieniveau: Overleg met je arts om het juiste compressieniveau voor je behoeften te bepalen. Dit kan variëren afhankelijk van de ernst van je aandoening en je specifieke symptomen.
 • Maat: Zorg ervoor dat je de juiste maat steunkousen kiest voor een optimale pasvorm en compressie. Meet je benen nauwkeurig op volgens de instructies van de fabrikant.
 • Stijl en materiaal: Kies een stijl en materiaal dat past bij je voorkeuren en levensstijl. Er zijn steunkousen verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen, waaronder katoen, nylon en microvezel.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste steunkousen kiest en ze op de juiste manier draagt voor effectiviteit en comfort. En een tip: steunkousen hoeven helemaal niet saai te zijn! kijk eens naar de verschillende opties is kleuren en patronen.


Reuma compressie handschoenen - Met Vingertoppen - Artrose handschoenen - Compressie handschoenen - Zwart M Reuma compressie handschoenen - Met Vingertoppen - Artrose handschoenen - Compressie handschoenen - Zwart M v.a. € 12,95.- Bekijk product
Reuma compressie handschoenen - Met Vingertoppen - Artrose handschoenen - Compressie handschoenen - Zwart S Reuma compressie handschoenen - Met Vingertoppen - Artrose handschoenen - Compressie handschoenen - Zwart S v.a. € 12,95.- Bekijk product
Reuma compressie handschoenen - Met Vingertoppen - Artrose handschoenen - Compressie handschoenen - Zwart L Reuma compressie handschoenen - Met Vingertoppen - Artrose handschoenen - Compressie handschoenen - Zwart L v.a. € 12,95.- Bekijk product
Reuma Handschoenen - Compressie - 1 Paar - Artrose - artritis - Maat L - Thuiswerk handschoenen - Grijs - Compressie Handschoenen - Carpaal Tunnel Reuma Handschoenen - Compressie - 1 Paar - Artrose - artritis - Maat L - Thuiswerk handschoenen - Grijs - Compressie Handschoenen - Carpaal Tunnel v.a. € 11,95.- Bekijk product

Terug naar Must haves