Menu
Gaatjes in kleding? De oorzaak en de oplossing!

Heb jij na het dragen van een kledingstuk ook wel eens uit het niets kleine gaatjes in kleding? Hoe deze gaatjes hier terecht zijn gekomen is echt een groot vraagteken.. Wij weten hoe het komt!

Gaatjes in kleding: de oorzaak

De oorzaak van deze gaatjes in kleding ligt hem vooral bij de kwaliteit van de stof. Een simpel shirtje wordt meestal gemaakt van een stof dat wordt gebreid met een draad (single jersey). Wanneer dit draadje kapot gaat, heb je dus direct een gaatje in de stof. Shirtjes gemaakt met twee draden zijn veel steviger en hier zal je dus ook minder snel kleine gaatjes in kleding krijgen. Dit is voor de kledingproducenten natuurlijk veel duurder waardoor ze regelmatig voor de enkel draad optie kiezen.

De reden waarom jij dan ook sneller gaatjes krijgt rondom navel hoogte ligt niet aan het scherpe riempinnetje, maar aan de wrijving die rondom dit gebied ontstaat. Stop jij je shirt wel eens in je broek of leun je hiermee wel eens ergens tegen aan? Dan kan dat enkele draadje al snel kapot gaan waardoor jij juist rondom dat gebied gaatjes in je kleding krijgt.

Kleine gaatjes in kleding repareren

Nu jij de oorzaak weet van die vervelende gaatjes in je shirt, wil je natuurlijk ook weten hoe je van deze gaatjes af kan komen. Het voorkomen van deze gaatjes is heel makkelijk. Gewoon een shirtje kopen die steviger is en dus ook gemaakt is uit een dubbel draad.

Heb jij al gaatjes in je shirt en wil je deze kleine gaatjes in kleding repareren? Dat kan! Volg gewoon deze stappen:

Stap 1: Strijk je shirt op een strijkijzer glad waar het gaatje zit. Duw met je vingers de stof rondom het gaatje bij elkaar zodat deze vrijwel bijna dicht is.

Stap 2: Stop een stuk perkament tussen de strijkplank en je binnenste buiten omgekeerde shirt. Knip daarna is stuk vliesofix in een iets groter formaat dan het gaatje. Het perkament zal ervoor zorgen dat de vliesofix niet aan de strijkplank blijft plakken.

Stap 3: Leg een persdoek over je shirt en het gaatje en zet je strijkijzer op wolstand. Met de spuitfles spuit je de plek waar de vliesofix ligt nat.

Stap 4: Plaats je strijkijzer op de plek van het gaatje en de vliesofix. Belangrijk is dat de het strijkijzer hierbij niet beweegt. Heel hem er na 10 seconden weer vanaf.

Stap 5: Verwijder het stuk perkament en draai je shirt weer om. Het gaatje is nu stukken kleiner en nauwelijks meer zichtbaar!


Terug naar Tips & Tricks