Menu
Dresscode: Black Tie

De Black Tie dresscode is er een die je niet heel vaak zult tegenkomen. Soms zal deze dresscode op je uitnodiging van een bruiloft, een bedrijfsfeest of prijsuitreiking staan. Black Tie heeft een aantal verplichtingen.

Wanneer en waar kom je Black Tie tegen

De Black Tie dresscode zul je zo goed als altijd tegenkomen bij evenement dat na 6 uur 's avonds begint. Denk aan een uitreiking of een avondbruiloft. Heren horen in een smoking te verschijnen. Dames hebben wat meer vrijheid qua kleding, zolang haar outfit formeel, netjes en gepast is. Een ontzettend belangrijk punt is echter uiterlijke verzorging. Van zowel dames als heren wordt een frisse en verzorgde look verwacht.

Black Tie dresscode voor dames

Black Tie is een formele dresscode. Er gelden voor zowel dames als heren een aantal regels. De regels voor dames gelden als volgt:

Kleding

Een dame draagt tijdens een Black Tie evenement altijd een jurk. Als er een diner inbegrepen is, dan is een lange avondjurk verplicht. Is er geen diner, dan kan een hele nette cocktailjurk ook volstaan. De algehele look hoor chique te zijn, kies dus voor rustige kleuren en vermijd prints en felle kleuren.

Accessoires

Een horloge is een absolute no-go bij de Black Tie dresscode. Een accessoire die wel passend en mooi is, is een luxueze clutch. Ook staan parels mooi, afhankelijk van de jurk. Handschoenen kunnen ook een mooie en elegante uitstraling aan je look geven.

Schoenen

Pumps zijn wel een pré als het gaat om de Black Tie dresscode voor dames. De hoogte van de hak maakt niet uit, zolang de pumps bij je jurk passen. Ook dienen ze er nieuw en schoon uit te zien.

De rest van de Black Tie look

Aan haar en make-up zal zeker genoeg tijd besteed moeten worden. Verfijning zit in de details als het gaat om Black Tie. Als je toch voor een kortere jurk hebt gekozen, zorg dan dat je een panty eronder draagt.

Black Tie dresscode voor heren

Heren dienen met een Black Tie dresscode een zwarte smoking te dragen inclusief een zwarte strik. De meeste heren zullen een volledige smoking huren, omdat deze niet vaak gedragen moet worden. Als je er toch een wilt kopen, zijn dit de dingen waar je op moet letten.

Het jasje van de smoking

Het jasje van je smoking dient een single-breasted jasje te zijn met klassieke revers. Dit betekent dat er maar één rij knopen is en dat de voorkant zo goed als niet overlapt. Revers zijn de kraag en die van een smoking zijn dus dun. Het jasje is normaal gesproken gemaakt van zwart wol en de revers zijn van satijn.

De pantalon

De pantalon van je smoking voor de Black Tie dresscode dient van hetzelfde materiaal te zijn als het jasje. Ook dient de pantalon een hoge taille te hebben. Een ander belangrijk kenmerk is de galon. Dit is een satijnen strook in dezelfde stof als de revers van het jasje. Deze strook loopt over de zijkanten van de pantalon.

Het overhemd

Onder het jasje dien je een spierwit overhemd te dragen, met een gladde voorkant, klein boordje en een blinde knoopsluiting. Dit betekent dat je de knopen van het overhemd niet kunt zien.

Het gilet of de cumberband

Een gilet is een mouwloos jasje dat aan de voorzijde heel laag is uitgesneden. Een cumberband is een zijden riem die je over de broek en je hemd heen draagt. Een van deze twee, dus niet beide samen, draag je over de tailleband van je broek heen. Zo blijft je overhemd in de pantalon zitten.

Het vlinderstrikje

Het strikje wat je draagt met de Black Tie dresscode dient van hetzelfde materiaal te zijn als de revers van je jasje. Hier kun je echter wat creativiteit op los laten, afhankelijk van het evenement. Het strikje kan namelijk op diverse manieren gestrikt worden. Is de gelegenheid iets minder formeel, zoals een kerstgala, dan kun je ook een strikje in een andere kleur dan zwart kiezen. Je moet dan wel zorgen dat je een pochet neemt in exact dezelfde kleur. Als je voor een cumberband hebt gekozen, dan dient deze ook dezelfde kleur te hebben als je strikje. Ga je met een partner naar een informeel Black Tie evenement? Dan kun je de kleur van je strikje en pochet/cumberband matchen met de kleur van haar jurk.

Black Tie schoenen

Zwarte lakschoenen zijn the way to go met de Black Tie dresscode. Je draagt hier ook zwarte sokken bij. De schoenen maken je outfit echt af.

De algehele look

Een horloge dragen moet je zeker niet doen. De gastheer of gastvrouw kan dan het idee krijgen dat je op de tijd aan het letten bent en dit is zeker niet netjes. Verder hoort je haar zeker gekamd te zijn en dien je mooi geschoren te zijn. Als je een baard hebt, zorg je ervoor dat je deze netjes trimt.

Een gepaste outfit vinden voor een Black Tie evenement hoeft eigenlijk helemaal niet lastig te zijn. Zolang je je aan de regels houdt die bij de Black Tie dresscode horen, zul je er fantastisch uitzien. Shop hieronder al een aantal van onze favoriete items!

Terug naar Style tips
Geschreven door:
Anela
Anela

Is gek op fashion en altijd op zoek naar de leukste trends. Mixt & matcht met verschillende stijlen en is daarnaast dol op tassen & make-up!