Menu
De voor- en nadelen van nep leer

Eerst zagen we nog onwijs veel leer in de modewereld. Maar de afgelopen jaren worden consumenten steeds bewuster over wat ze kopen en waar het vandaan komt. We moeten dan ook allemaal iets zuiniger aan doen met de aarde. Inmiddels weten we ook in de mode-industrie wel beter en kiezen we vaker voor een 'vegan' variant van leer. Zo zien we op de catwalk steeds vaker een nep leren jasje of een nep leren broek.

Wat is echt 'nep leer'

Nep leer lijkt toch best veel op echt leer. Wat is dan eigenlijk het verschil? Ten eerste wordt nep leer niet van dierlijk materiaal gemaakt. Vandaar dat het ook wel vegan leather wordt genoemd. Nep leer wordt gemaakt door een kunststof laag die op textiel wordt aangebracht. Hier wordt dan een structuur in gemaakt waardoor het materiaal veel lijkt op echt leer. Dit nep leer wordt dan weer in allerlei kledingitems en zelf schoenen verwerkt.

Voordelen van nep leer

  • Neemt geen vocht op en is niet luchtdoorlatend:

Je zou dus gerust kunnen zeggen dat nep leer veel steviger dan echt leer is. Je nep leren jasje kan dus best wel tegen een stootje of tegen een zware regenbui. Een leren jas daarin tegen heeft kans op verkleuring wanneer het in contact komt met regenwater of andere omstandigheden.

  • Stukken voordeliger:

Het maken van nep leer is nou eenmaal een stuk goedkoper dan echt leer. Vergelijk je de prijzen van een nep leren broek en een echt leren broek? Dan zul je zien dat de echt leren broek vele malen duurder is. Nep leer blijft zich ook steeds ontwikkelen waardoor het verschil steeds lastiger te zien en te voelen is.

  • Goed voor het milieu

Wanneer jij een nep leren jas in plaats van een echt leren jas koopt bespaar je alweer een koe het leven. Precies zo zal het niet werken natuurlijk. Maar omdat de modewereld een switch van leer naar nep leer maakt, hoeven er wel veel minder dieren geslacht te worden voor gebruik in de mode-industrie.

Nadelen van nep leer

  • Gaat minder lang mee:

Hoewel nep leer best wel tegen een stootje kan, gaat het materiaal niet zo lang mee als echt leer. Dit komt omdat de toplaag van een nep leren jas niet zo flexibel als echt leer is. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes en breuken ontstaan die zichtbaar zijn op de nep leren jas. Met echt leer heb je dit probleem niet. Ze zeggen ook vaak dat leer er juist steeds mooier uit gaat zien naar mate de tijd verstrekt.

  • Heeft een minder mooie uitstraling:

Nu ligt het er natuurlijk aan wat voor soort nep leer jij koopt. Je kan al heel goedkoop een nep leren jas aanschaffen, maar je kan ook kiezen voor een iets duurdere nep leren jas. Wanneer je een van iets hogere kwaliteit leren item koop zul je merken dat deze er ook beter uit ziet. Goedkope nep leren items zoals een nep leren broek kan er al snel als plastic uit zien.

  • Beschadigingen zijn ook echt beschadigingen:

Wanneer je kiest voor een echt leren item, geeft dit materiaal veel meer mee. Een beschadiging kan vaak worden weggepoetst of trekt zelf naar mate de tijd verstrekt een beetje weg. Dit is bijvoorbeeld bij een nep leren jas niet het geval. Wanneer dit materiaal beschadigd is kan je deze niet meer herstellen.

Voor welk materiaal zou jij gaan nu je deze voor- en nadelen weet? Een leren jas die lang mee gaat of een nep leren jas die vegan en dus beter voor het milieu is?

Terug naar Trend watch
Geschreven door:
Michèl
Michèl

Ik ervaar fashion als een vorm van zelfexpressie. Je individualiteit vinden, definiëren en omarmen. You are what you wear, right?